Decorație acordată în 1922 șefului Serviciului de poduri și șosele din județul Sălaj

Estimated read time 2 min read

Urmare a intervenției Ministerului de Interne, cu ocazia Încoronării Suveranilor României, precum și a raportului ministrului ad-interim al Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 51.072 din decembrie 1922, regele Ferdinand I a semnat la București, în 30 decembrie 1922, decretul nr. 5.801 (aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe – Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 248/1922), prin care acorda lui Fejer Iosif, șeful Serviciului de poduri și șosele din județul Sălaj, precum și altora, Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler.

Prezentăm, apelând la faleristică și la sigilografie, descrierea decorației și reproducerile grafice ce provin de la Serviciul Arhive Naționale Istorice Centrale și de la Muzeul Jandarmeriei Române.

Ordinul „Coroana României”, instituit în 10 mai 1881, avea scopul de a răsplăti serviciile aduse statului.

Conform Regulamentului pentru punerea în aplicare a legii relativă la instituirea Ordinului „Coroana României” (Decretul nr. 3.506 din 11 octombrie 1906, aflat, în copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe – Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642), Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler se prezintă sub forma unei cruci de Malta, cu diametrul de 40 mm, smălțuită roșu, cu marginea de smalț alb. Pe avers, în centrul crucii, într-un medalion rotund, smălțuit roșu, se află coroana regală, de oțel, ce se termină printr-un glob surmontat de crucea „Trecerea Dunării”. Medalionul este înconjurat de o bordură, smălțuită alb, în care s-a scris cu litere și cifre aurii: * PRIN NOI ÎNȘINE * 14 MARTIE 1881. Pe revers, într-un medalion asemănător cu cel de pe avers, este scris, orizontal, cu cifra și litere aurii, 10 MAIU (data încoronării), iar în bordura albă: * 1866 * 1877 * 1881 (ce reprezintă datele urcării pe tron, proclamării Independenței și proclamării regatului). Cifra regală, dintre brațele crucii, ca și montura crucii, sunt de argint pentru Cavaleri. Panglica moarată este de culoare albastru-închis, cu câte o dungă argintie pe fiecare margine.

Raportul ministrului ad-interim al Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 51.072 din decembrie 1922.

Sursa: Arhivele Naționale Istorice Centrale.

 

 

 

Ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler, model 1881 (avers și revers).

Sursa: Muzeul Jandarmeriei Române.

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours