În primul episod din Dialogurile Caiete Silvane online, Daniel Săuca l-a avut ca invitat pe profesorul de matematică Mirel Matyas, blogger şi împătimit al fotografiei. Redăm câteva fragmente din dialogul cultural moderat de redactorul-șef al revistei Caiete Silvane. Proiectul Dialogurile Caiete Silvane online poate fi urmărit pe conturile de facebook şi youtube ale Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și ale revistei Caiete Silvane.
Daniel Săuca: Sunteţi implicat în foarte multe proiecte. Desfăşuraţi o activitate complexă care a pornit de la matematică. Până la urmă, cât de mult e matematică în ceea ce faceţi?
Mirel Matyas: Matematica e meseria mea de bază, adică din matematică îmi câştig existenţa. Sunt profesor şi mă mândresc să spun asta. Îmi place ceea ce fac şi nu cred că mă văd făcând altceva. Celelalte sunt proiecte de timp liber.
D.S.: Sunteţi unul dintre cei mai pasionaţi promotori culturali şi turistici ai Sălajului. Aţi bătut în lung şi-n lat judeţul. Este aşa de frumos, cum vrem noi să fie?
M.M.: Depinde cum îl priveşti. Eu zic că da. Prin fotografie poţi să vezi Sălajul şi să-l aduci în zona aceea în care să spunem că este un judeţ ce merită vizitat. Dacă un coleg de-al meu, profesor de matematică din Rădăuţi, vine să vadă judeţul Sălaj, că a citit la mine pe blog sau că a văzut alte publicaţii sălăjene, atunci efortul merită. Şi prin fotografie poţi să vezi frumuseţea judeţului Sălaj.
D.S.: Am fost parteneri şi vom mai fi, cu siguranţă, la tabăra de fotografie Sălaj. Frumusețe, Tradiție, Poveste. Am încercat împreună să aducem fotografi din alte părţi ale ţării şi nu numai, prin care să promovăm judeţul şi în acest fel.
M.M.: Consider că acel proiect este unul de impact. Atâta timp cât fotografiile realizate în Sălaj ajung să fie expuse, apoi şi premiate la diverse saloane internaţionale de profil, cred că e un câştig.
D.S.: În ce măsură cultura poate să fie un motor de dezvoltare?
M.M.: Cu siguranţă, cultura este şi trebuie să fie un astfel de motor. Turismul poate fi unul dintre motoarele dezvoltării economiei. Cred că ar trebui îmbinate cele două. Asta este ceea ce reuşim noi prin tabăra de fotografie.
D.S.: Sunteţi unul dintre cei mai abili scriitori ai acestei părţi din ţară. Aţi făcut ministudii monografice despre multe lucruri din judeţul Sălaj. Pentru mine, acest aspect al activităţii dvs. este surprinzător.
M.M.: Şi pentru mine a fost la fel de surprinzător. Totul a pornit în momentul în care m-am întors la catedră, după ce am ocupat cinci ani postul de la Inspectoratul Şcolar. În timpul liber am vrut să fac ceva în domeniul promovării turistice, sigur inspirându-mă de la alţii, care o fac la un nivel profesionist. Eu o fac din pasiune. Mi-am propus ca tot ceea ce scriu, referinţe sau recenzii turistice, să fie însoţite de fotografii făcute de mine.
D.S.: Eseurile dvs. sunt speciale şi pentru că vin dintr-o zonă a exactităţii, a matematicii, dar merg dincolo de această exactitate, într-o zonă mai ascunsă, deschizătoare de noi sensuri.
M.M.: Nu mă pot rupe de meseria mea, e clar. Şi în fotografie, în ceea ce scriu şi în modul în care gândesc e un spirit matematic. Aşa am fost format.
D.S.: Prin proiectul Hoinar prin Sălaj aţi cartografiat fotografic peste 170 de localităţi din Sălaj.
M.M.: Din estimările mele sunt undeva la două treimi din proiect. Este un proiect de timp liber, început în 2015. Sper să ajung în toate localităţile Sălajului. Pagina de facebook a proiectului cuprinde 360 de albume fotografice.
A consemnat Alexandru-Bogdan KÜRTI
+ There are no comments
Add yours