Articole

Cronica discului: Steve Hackett – Under A Mediterranean Sky

Era cunoscutul saloanelor, prietenul prințeselor, era noblețea în stare pură. Era Beethoven, spiritul spiritelor, figură precisă și clară în elita muzicii. Dar la treizeci și doi de ani era aproape surd, pierduse contactul cu universul sonor. Urmele sunetului, izvoarele senzației, erau secate. Modelatorul notelor nu le mai percepea. Au urmat compoziții din imaginea tot mai palidă a sunetelor. Totul era scăldat într-o lumină confuză, palidă, un fel de lumina Infernului dantesc, o iritare a materiei. Infirmitatea compozitorului se traduce într-un fel de incertitudine a zilei de mâine, plină de pasiune dar și de isterie. Se voia un perfecționist al sunetelor ce nu le mai percepea. Uvertura la Leonora a fost scrisă de cinci ori. Totul era o revărsare nervoasă, dureroasă, cu nesfârșite lungimi, cu cerești vestiri.

Asemănătoare, dar bineînțeles la alte dimensiuni și din altă epocă, este povestea lui Steve Hackett. Cu Genesis a schimbat formele muzicale existente, cu abordări rafinate, tot timpul în căutarea noilor tărâmuri muzicale. Dar a venit momentul când trupa a alunecat pe panta comercială, Steve retrăgându-se într-o cămăruță unde avea doar chitara și multă durere.

Au urmat albume solo de căutări, de singurătate, dar pline de eleganță, de chitara clasică atât de dragă lui.

Noul album Under A Mediterranean Sky ne prezintă un fel de muzică de cameră la chitară, cu numeroase inflexiuni simfonice. O secțiune luxuriantă de coarde și flaute găsim în „Casa del Fauno”, totul îmbrăcat într-un vals parcă cinematografic. Piesa arăbească The Dervish and The Djin evocă viziuni ale spiritelor înșelătoare și ale dansatorilor misterioși de mătase. O vioară singuratică anunță The Memory of Myth, o compoziție clocotitoare, aidoma dealurilor din insulele grecești, noaptea. „Mdina” este cea mai lungă melodie de pe album, dar și cea mai ambițioasă. Percuțiile și exploziile de corn ne aduc aminte de celebrele bătălii antice din zona mediteraneană. Un spectacol de chitară cu elemente armonice, culminând cu o temă disonantă. O piesă uimitoare ce prezintă atât idila cât și conflictul unul lângă altul, folosind note abstracte, dar subliminal adecvate.

Albumul este o selecție de teme muzicale din zona mediteraneană, chitara lui Hackett evocând  istoria și semnificația sa profundă. Un disc plăcut, plin de sensibilitate, ce te transportă în propria ta imaginație.

 

Tracklist:

 

 1. Mdina (The Walled City)
 2. Adriatic Blue
 3. Sirocco
 4. Joie de Vivre
 5. The Memory of Myth
 6. Scarlatti Sonata
 7. Casa del Fauno
 8. The Dervish and The Djin
 9. Lorato
 10. Andalusian Heart
 11. The Call of the Sea

 

Inside Out Music 2021

 

Discografie Steve Hackett:

 

– Voyage of the Acolyte (1975)

– Please Don’t Touch! (1978)

– Spectral Mornings (1979)

– Defector (1980)

– Cured (1981)

– Highly Strung (1983)

– Bay of Kings (1983)

– Till We Have Faces (1984)

– Momentum (1988)

– Guitar Noir (1993)

– Blues with a Feeling (1994)

– Genesis Revisited (1996)

– A Midsummer Night’s Dream (1997)

– Darktown (1999)

– Feedback 86 (2000)

– To Watch the Storms (2003)

– Metamorpheus (2005)

– Wild Orchids (2006)

– Tribute (2008)

– Out of the Tunnel’s Mouth (2009)

– Beyond the Shrouded Horizon (2011)

– Genesis Revisited II (2012)

– Wolflight (2015)

– The Night Siren (2017)

– At the Edge of Light (2019)

– Under a Mediterranean Sky (2021)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.