Cronica discului: Oceans of Slumber – Starlight And Ash

Estimated read time 3 min read

Vara asta a fost toridă. Dar azi a plouat. Apa a căzut peste oraș și dealurile din preajmă, nu s-a oprit ore bune. În curte apa curge cu vigoare, îi văd crestele care se formează când trece peste pietre, precum părul împletit și strâns legat al unei femei. Totul este apă. Norii cenușii aduși de vânt plutesc deasupra orașului, trimițând spre mine aerul și timpul pe care îl respir. Totul este apă, plutind în apă. Statuile din curte, orașul, totul este erodat de ploaie. Bulbucii din curte îi văd doar eu, nimeni nu i-a mai văzut. Ce individualist pot fi… Văd un grăunte de nisip spălat de ploaie. Dar apa se va evapora și grăuntele va fi purtat de vânt deasupra orașului, poate va cădea peste un câmp. Într-o bună zi va ajunge într-un spic de grâu, își va găsi drumul către masa cuiva într-o pâine. Totul ca o visare licăritoare, ca un gând trecător.

O flacără de apă a ajuns și peste Oceans of Slumber, făcându-i să simtă sunetul stropilor de apă și, undeva în depărtare, cântecul greierilor.

O surpriză plăcută acest nou album Oceans of Slumber. Este doom, dar nu ca acela de dinainte. De fapt stilul merge acum mai pregnant spre progresiv, dar nu s-a renunțat definitiv la doom. Albumul e unul fierbinte, de cele mai multe ori melodic, dar și cu pasaje frumoase de doom-gotic. Un melanj de stiluri bine primit de critica de specialitate. Clapele și chitara lui Santos sunt de o melodicitate seducătoare, melodiile sunt rafinate în gama progresivă, totul într-un salt stilistic de mare clasă. Pe albumul precedent, trupa a demonstrat că poate face compoziții excelente gotice. Iată că acum au realizat un excelent album progresiv-doom, ceea ce nu e puțin lucru.

Albumul nu este unul hard din punct de vedere metal, dar este unul hard din punct de vedere liric și emoțional. Muzica plutește cu pasiune, piesele curg natural, iar eliberarea tensiunilor te face să descoperi savori nebănuite. La fiecare ascultare poți descoperi alte secrete muzicale. Cred că trupa e noul gotic de Texas (de sud, cum spun americanii) și mai are multe de spus. De urmărit!

Tracklist:

1. The Waters Rising (4:24)

2. Hearts of Stone (3:57)

3. The Lighthouse (3:36)

4. Red Forest Roads (4:09)

5. The Hanging Tree (4:04)

6. Salvation (5:05)

7. Star Altar (5:56)

8. The Spring of ‚21 (3:21)

9. Just a Day (6:04)

10. House of the Rising Sun (4:25)

11. The Shipbuilders Son (5:00)

Century Media 2022

Discografie Oceans of Slumber:

* Aetherial (2013)

* Winter (2016)

* The Banished Heart (2018)

* Oceans of Slumber (2020)

* Starlight and Ash (2022)

Componență Oceans of Slumber:

* Dobber Beverly – tobe

* Cammie Beverly – voce

* Mat V. Aleman – clape

* Semir Ozerkan – bass

* Jessie Santos – chitară

* Alexander Lucian – chitară

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours