Cronica discului: Liquid Tension Experiment – 3

Estimated read time 3 min read

În multitudinea de surse și resurse din lumea artistică, am început să fiu obosit de mulțimea și ușurința desfătărilor ce nu mai suscită niciun interes. Ambiția ca singură calitate, dar și saturația privind plăcerea dragostei platonice, fac din arta modernă un amalgam de priceperi greu de catalogat în privința muzelor, a spiritului, a manierelor. Nu vreau să cad în capcana conservatorismului, dar plictisiții din arta modernă vor sfârși într-un dispreț universal. Resimt mai mult ca oricând micimea multor lucruri din fenomenul artistic, care cred că a ajuns să promită totul, dar să nu-și țină niciodată promisiunea. Cred că Dumnezeu, adică autorul nostru și a tot ce ne înconjoară, s-a plictisit de creație înainte de a-și fi încheiat opera. Vechile metafore ale luminii învingând întunericul, ale vieții renăscând din sânul morții, sunt imagini considerate desuete, plicticoase. Dar ce pui în loc? Căci întotdeauna lumina răsare pentru a consfinți unirea frumuseții cu virtutea. Indiferent de secol sau de vârstă.

Dacă ar fi fost un alt moment din istorie, dacă nu era pandemie globală, probabil lucrurile cu noul album Liquid Tension Experiment stăteau altfel. Sau poate nici nu exista acest album. Și uite așa, voit sau ne-voit, a apărut, după mai bine de 20 de ani, un nou album al supergrupului LTE. Este incredibil cum ceva care îți schimbă negativ viața, poate duce la ceva ce fanii numesc un vis devenit realitate. Bineînțeles, așteptările erau mari de la acești superinstrumentiști. Nu voiam să fie un clișeu. Și este altceva: riff-uri grele, aranjamente complexe, compoziții surprinzătoare. Primele două discuri Liquid Tension Experiment sunt considerate clasice în progressive-metal. Iar acesta din urmă consider că este unul de maturitate pentru cei patru instrumentiști.

Vă voi lăsa să descoperiți fiecare piesă a acestei bijuterii muzicale. Doar câteva cuvinte despre Rhapsody in Blue vreau să adaug. Piesa, un cover după Gershwin, a mai fost cântată de trupă în câteva concerte. Am ascultat-o în înregistrări ambientale, de o calitate slabă. Dar acum am descoperit o interpretare ce trece prin jazz, simfonic, ajungând să pulseze în ritmurile instrumentelor prog. O versiune de 13 minute, ce surprinde starea de spirit a melodiei originale, în timp ce instrumentele o fărâmă în mii de bucăți acustice, în final totul transformându-se într-un nor de fum ce intră în discul de vinil de pe raft.

Audiție plăcută!

Tracklist:

 

  1. Hypersonic
  2. Beating the Odds
  3. Liquid Evolution
  4. The Passage of Time
  5. Chris & Kevin’s Amazing Odyssey
  6. Rhapsody in Blue
  7. Shades of Hope
  8. Key to the Imagination

 

Inside Out Music 2021

 

Discografie Liquid Tension Experiment:

 

Liquid Tension Experiment 1 (1998)

Liquid Tension Experiment 2 (1999)

Liquid Tension Experiment 3 (2021)

 

Componență Liquid Tension Experiment:

 

John Petrucci – chitară (Dream Theater, G3, Explorers Club)

Tony Levin – chitară bass (Herbie Mann, Peter Gabriel, King Crimson, Yes, Bozzio Levin Stevens, Bruford Levin Upper Extremities, Steven Wilson, Stick Men)

Jordan Rudess – clape (Dream Theater, Rudess/Morgenstein Project, Steven Wilson)

Mike Portnoy – baterie (Dream Theater, Transatlantic, Avenged Sevenfold, Neal Morse, Flying Colors, Adrenaline Mob, Metal Allegiance, Office of Strategic Influence, Sons of Apollo, The Winery Dogs)

 

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours