Cronica discului: Kaipa – Sommargryningsljus

Estimated read time 2 min read

În „Tragica” lui Mahler avem optzeci de minute de noapte pură, fără stele și lună, fără somn, unde întunericul e atotstăpânitor. Singurul izvor de lumină e visul, uneori transformat în coșmar. Un trup eșuează la țărmul nopții, pădurea are chemări de păsări nocturne, e plin de procesiuni. Un fel de „Rondul de noapte” a lui Rembrandt pe note muzicale. Umbre dansante cad pe gresia din Rijksmuseum, aducând a incantație de soldați.

Kaipa, în noul album, ne poartă prin întuneric, totul tinzând spre lumina unei noi zile. Și când te gândești că trupa are 50 de ani de activitate! Hans Lundin, împreună cu Roine Stolt au pus bazele celebrei trupe suedeze. După primele trei albume, Roine se retrage și fondează celebra trupă de progresiv – The Flower Kings. Două trupe ce continuă să facă istorie!

Dar să revenim la noul album Kaipa. De fapt totul se învârte în jurul unei piese de bază, versurile și nuanțele fiind diferite. Cu întuneric și cu lumina unei noi zile. Dezvoltare muzicală fascinantă, cu muzicieni extraordinari. Atât visul luminii, cât și muzica trec de la o stare la alta. La început gânditoare, în final plină de bucurie, se mijeau zorii zilei.

Albumul e plin de solouri inventive, de vioară și saxofon. Opt piese ce descriu o călătorie nocturnă, din amurg și până în zori. O metaforă a stării dintre moarte și renaștere, o alegorie a vieții spusă invers. Un album excepțional, un etalon al rockului progresiv, dar și al celui melodic, neoclasic. Recomand și aștept păreri!

Tracklist:

Sommarskymningsljus

Seven Birds

Like Thousand Dawns

Revelationview

Chased by Wolves And Burned by The Sun

Spiderweb Train

Songs In Our Hands

Sommargryningsljus

Sommargryningsljus (Single Edit)

InsideOutMusic 2024

Componență Kaipa:

Hans Lundin (Hagen – clape și voce)

Per Nilsson (Scar Symmetry, Nocturnal Rites, Meshuggah – chitară)

Jonas Reingold (Karmakanic, The Tangent, The Flower Kings, Opus Atlantica – bas)

Darby Todd (Kee Marcello, The Darkness, Joe Lynne Turner, Robert Plant, Gary Moore, Robben Ford, Paul Gilbert, Martin Barre, Alan Price – tobe)

Patrik Lundström – voce

Aleena Gibson – voce

Discografie Kaipa:

Kaipa (1975)

Inget Nytt Under Solen (1976)

Solo (1978)

Händer (1980)

Nattdjurstid (1982)

Stockholm Symphonie (1993)

Notes from the Past (2002)

Keyholder (2003)

Mindrevolutions (2005)

Angling Feelings (2007)

In the Wake of Evolution (2010)

Vittjar (2012)

Sattyg (2014)

Children of the Sounds (2017)

Urskog (2022)

Sommargryningsljus (2024)

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours