Articole

Cronica discului: Big Big Train – Common Ground

Viață! Ce este viața? Un periplu social în rândul umanității? Dar dragostea? Ajunge ea la o unire prin bunătate? Întrebări, multe întrebări. Pandemie, răutate, bani, averi. Viața asta e o legătură cinică cu avantajele societății. Odată intrat în miezul ei, descoperi o atmosferă caustică de autodistrugere, o scenă întunecată, aprinsă de senzații și o conștiință vie, uneori subtilă, alteori critică, ce a văzut lumina, de multe ori distorsionată și distrugătoare. Oare ce urmează? Forța oarbă a pasiunii se va numi dragoste? Sau va fi fiorul maxim al degradării? E o luptă între voința de neclintit și voința de neînfrânt. Poate că înăuntrul ființei avem aspecte sentimentale, în vreme ce exteriorul rămâne tributar societății întunecate.

„Common Ground” este albumul ce te ia în brațe, te strânge la piept și îți oferă odihna pură, profundă și tămăduitoare. Este la fel de ireal și circumscris precum spectacolul magic al vieții. Te cufundă într-o uitare ciudată, de unde renaște o amintire din viața trecută. Cu destul de multe schimbări în grup, Big Big Train s-a apucat de lucru în vacanța Covid, multe dintre piese fiind despre pandemie și pierderea persoanelor apropiate. Albumul rămâne la rădăcinile progresiste, cu vocea familiară a lui David Longdon, dar are numeroase influențe Pete Townshend, Tears For Fears sau Elton John. Sound-ul este adeseori nou și dinamic, o reinventare subtilă a trupei fiind în plină desfășurare.

Vocea lui Longdon rămâne de top, clapele mânuite de Sjöblom au ceva din liniile lui Elton John, în timp ce chitara este de zile mari. Vibrant și melancolic, atent lucrat în secțiunea ritmică, albumul e o colecție de melodii ce te face să te îndrăgostești de muzica Big Big Train. Și chiar merită!

 

 

Tracklist:

 

  1. The Strangest Times
  2. All The Love We Can Give
  3. Black With Ink
  4. Dandelion Clock
  5. Headwaters
  6. Apollo
  7. Common Ground
  8. Atlantic Cable
  9. Endnotes
  10. Seacrest Oy 2021

 

Discografie Big Big Train:

 

* Goodbye to the Age of Steam (1994)

* English Boy Wonders (1997)

* Bard (2002)

* Gathering Speed (2004)

* The Difference Machine (2007)

* The Underfall Yard (2009)

* English Electric Part One (2012)

* English Electric Part Two (2013)

* Folklore (2016)

* Grimspound (2017)

* The Second Brightest Star (2017)

* Grand Tour (2019)

* Common Ground (2021)

 

Componență Big Big Train:

 

– Greg Spawton (chitară, bass)

– David Longdon (voce, flaut)

– Nick D’Virgilio (baterie)

– Rikard Sjöblom (clape)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.