Cronică de concert: Barcelona Gipsy balKan Orchestra – Live in Mera

Estimated read time 3 min read

În drumul meu spre Cluj, pe care îl fac de vreo 40 de ani, am memorat satele în succesiunea lor, și la dus și la întors. Dar foarte rar am avut ocazia să opresc și să vizitez vreunul din județul Cluj. Vara aceasta a fost să fie. Spre rușinea mea, am aflat doar acum de Mera World Music Festival. Un festival de muzică tradițională din întreaga lume, într-o șură din satul Mera. Un sat cu populație majoritar maghiară, ce continuă să păstreze tradițiile străvechi și portul popular. Au o biserică reformată din secolul XIII și un muzeu al bivolului. O curte de festival plină de obiecte tradiționale, cu mâncăruri ungurești delicioase.

Surpriza a început când am văzut afișul: Barcelona Gipsy balKan Orchestra! Această „internațională” a muzicii etno din Balcani. A fost o extraordinară călătorie prin muzica popoarelor din zonă. Un ritm amețitor, voie bună și instrumentiști unul și unul. La început am făcut o paralelă cu Gogo Bordello, dar Barcelona Gipsy are orchestrație mai amplă, mai rotundă (Geamparalele și Constantine, Constantine au sunat interesant, solista cântând într-o română impecabilă).

Cei șapte muzicieni din toate colțurile Europei explorează cu pasiune sunetele gipsy, extinzându-și inspirația spre întreaga zonă balcanică. Tradițiile muzicale și istorice din peninsulă alimentează o cultură multietnică, trupa punând în evidență cântece ale unor popoare care trăiesc sau au trăit aici: români, evrei, sârbi, turci, sefarzi, greci sau arabi. Trupa nu se putea naște decât în Barcelona, orașul ce respiră multiculturalism, unde la tot pasul vibrează efervescența muzicală. Orașul în care e loc pentru toată lumea, diversitatea nu e o problemă, ci mai degrabă o componentă a societății.

Concertul a transmis un puternic mesaj pe care trebuie să îl avem pentru diversitate. Oamenii trebuie să îi înțeleagă pe cei care sunt diferiți de ei. Acum, când continentul nostru o ia razna, când naționalismul înflorește, trebuie conștientizat că oameni din diferite culturi pot crea ceva minunat.

La Mera, toată lumea cânta și dansa, indiferent de etnie. Cred că vorbeam aceeași limbă, limba frumosului. De fapt, cred că oamenii se urăsc între ei fiindcă nu se cunosc.

Discografie Barcelona Gipsy balKan Orchestra:

Imbarca (2012)

Balkan Reunion (2015)

Europa cierra la frontera – Soundtrack (2016)

Del Ebro al Danubio (2016)

Avo Kanto (2018)

Nova Era (2020)

Componență Barcelona Gipsy balKan Orchestra:

Margherita Abita – voce (Italia)

Fernando Salinas – acordeon (Țara Bascilor)

Julien Chanal – chitară (Franța)

Ivan Kovacevic – contrabas (Serbia)

Stelios Togias – percuție (Grecia)

Dani Carbonell – clarinet (Catalunia)

Olexander Sora – vioară (Ucraina)

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours