Cosmograf – Rattrapante

Estimated read time 3 min read

Devreme sau târziu? O întrebare privind trecerea timpului, care stă în nimeni și stă în toate. Stă în iubire, în speranță, în voință sau durere. Îl văd pe mare, în munți, în zare. Trebuie doar să-l strâng în brațe când mă întâlnesc cu el.

Dar oare când e timpul potrivit? Cum să fac să nu transform mai târziu în prea târziu? Călătoresc în timp, îmi pun întrebări și aștept răspunsurile de la ceasul meu lăuntric. Trăiri, sentimente, emoții. Toate trebuie să se întâmple azi, pentru că ieri a plecat, e doar o amintire. Iar mâine e incert. Azi trebuie să iau viața în brațe și să o trăiesc cu intensitate.

Robin Armstrong este expert în ceasuri mecanice, iar pe coperta discului spunea: „Ideea albumului mi-a fost inspirată de munca mea cu ceasurile mecanice. Rattrapante este un cuvânt francez care derivă din «rattraper» și înseamnă «a prinde din urmă sau a recaptura». Un cronograf Rattrapante poate cronometra simultan două evenimente – un timp parțial și un timp final. A fost metafora perfectă pentru propria noastră interacțiune cu timpul”.

Mai sunt critici ce îl asemuiesc pe Robin cu Pink Floyd sau Porcupine Tree. Eu spun că s-a trecut de ceva vreme de etapa aceea, ultimele albume Cosmograf au o amprentă cât se poate de personală. Rattrapante este construit cu chitara dominantă, acompaniată de intensitatea tobelor. Magia melodiilor atrage neașteptat spre narațiune, o saga a timpului. Un vârtej melancolic te lasă fără suflare, chiar dacă uneori cobori în adâncimi ascunse, pline foc și adrenalină. Toate piesele se leagă printr-o poveste mitică, aparent blestemată spre nemurire. Timpul prinde totul din zbor, ducându-mă spre frumusețea vieții. Tristețe, nuanțe de întuneric și lumină, totul ancorat în sufletul omului.

Muzica netedă și catifelată a maturizat trupa asemenea unui vin roșu de calitate. Solo-urile de chitară mă aruncă într-o călătorie captivantă, lăsându-mi imaginația să zburde într-o sinergie a sunetelor.

În muzica progresivă nu există album perfect, toți muzicienii dorind să creeze ceva mai impresionant. Azi vreau să mă opresc aici și să ascult Cosmograf. Pur și simplu vreau asta!

 

Tracklist:

 

In 1985 (12:43)

Rattrapante (09:42)

I Stick To You (06:49)

Memories Lie (08:27)

Time Will Flow (12:42)

 

Gravity Dream Music 2021

 

Discografie Cosmograf:

 

* End of Ecclesia (2009)

* When Age Has Done Its Duty (2011)

* The Man Left In Space (2013)

* Capacitor (2014)

* The Unreasonable Silence (2016)

* The Hay-Man Dreams (2017)

* Mind over Depth (2019)

* Rattrapante (2021)

 

Componență Cosmograf:

 

* Robin Armstrong – voce, chitară, clape, bass

* Chrissy Mostyn – voce (I Stick To You)

* Kyle Fenton – tobe, backing vocals

 

Poate nu ai vazut...

+ There are no comments

Add yours