Cornel Oros s-a născut la 6 octombrie 1961, în satul Șeredeiu, județul Sălaj. Între anii 1968-1976 a urmat cursurile primare și generale la școala din sat. Între anii 1976-1980 a urmat parțial cursurile Liceului Agricol din Șimleu Silvaniei, de unde, descoperindu-și talentul literar și anumite afinități pentru științele umaniste, se transferă la Liceul Teoretic „Simion Bărnuțiu” din aceeași localitate.
După absolvire, a lucrat ca dascăl suplinitor, funcționar la BJATM Sălaj și operator la Centrul de Calcul din Zalău, până la îmbolnăvirea lui în toamna anului 1989, când, în plină revoluție, începe lungul calvar al ședințelor de dializă la Cluj-Napoca, timp de 25 de ani – fiind considerat un adevărat supraviețuitor al bolii.
Primele poezii îi sunt publicate în „Mugurii Silvaniei”, revista Liceului Agricol din Șimleu Silvaniei, și în „Condeie Sălăjene”, revista Liceului Teoretic „Simion Bărnuțiu” din același oraș.
Devine membru al Cenaclului „Silvania” din Zalău. La fel, se știe că, alături de unii studenți sălăjeni (Cristian Contraș, Daniel Hoblea, Ioan-Viorel Bădică etc.) a frecventat Cenaclul Asociației Scriitorilor din Cluj, unde citește poezie. Iată o cronică a ședinței în care a citit Cornel Oros:
„Joi, 4 martie 1982, au citit în Cenaclul Asociației Scriitorilor din Cluj, Cornel Oros și Anton Jean Emanuel (poezie). Cornel Oros, membru al cenaclului «Silvania» din Zalău, a citit o poezie interesantă, ciclul său «Marină» bucurându-se de interpretări variate. Tânărul poet este ispitit de metafore și elemente inedite, moderne, privind miracolul mării, ca «mare mumă a civilizațiilor și mitologiilor». […] Au luat cuvântul Ion Bădică, Francisc Biro, Dorin Serghie, Rached Elias Daoud, Dumitru Țincă, Ioan Ștefan, Flavia Ionescu. Concluziile la discuții: Constantin Zărnescu.”
Mai târziu, frecventează în continuare, Cenaclul „Silvania” din Zalău, unde citește proză. Reproducem, mai jos, spre edificare, cronica de cenaclu semnată de către prof. Iuliu Suciu: „O dezbatere «furtunoasă», având ca punct de pornire prozele lui Cornel Oros: «Călătorii pentru vedere» și «Domnule Borges, bunica mea nu v-a citit!» (27 martie 1984). Autorul, cunoscut mai mult ca poet, a prezentat patru secvențe de proză poematică având rădăcini în universul copilăriei și adolescenței («Călătorii pentru vedere») și una cu valențe simbolice («Domnule Borges…!»). S-au emis opinii variate, care relevă talentul autorului, dar constată și imperfecțiunile operei. În rezumat, cele citite sunt: «imagini delicate» (Fl. Horvath), «călătorii sentimentale» (I. Moldovan), «meditații existențialiste prea didactice» (Em. Moldovan). Autorul «stăpânește o strategie a povestirii» (Em. Moldovan), dar utilizează «expresii comune» (C. Grad), «nu are încă un limbaj de prozator» (A. Velichi), iar «încărcătura lirică sufocă epicul» (E. Teglaș). Viitoarea ședință a cenaclului va avea loc în 10 aprilie (I.S.)”.
A fost publicat în antologii de cenaclu: „Pământ străbun românesc 2” (Zalău, 1977) și „Silvania. Antologie de versuri și proză” (Zalău, 1979). În urma sa au rămas numeroase manuscrise aflate în cercetarea noastră, printre care câteva volume proiectate de autor: „Tăcerea primului ospăț de timp” – versuri (1980), „Jurnal” etc.
Se stinge din viață la 8 februarie 2015, fiind înmormântat în cimitirul satului natal.
+ There are no comments
Add yours