În perioada 27-28 martie 2025, în organizarea Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Revistei și Editurii „Caiete Silvane”, sub egida Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Consiliului Județean Sălaj și Primăriei Municipiului Zalău, au avut loc Zilele revistei „Caiete Silvane”, ediția a XVII-a. În cadrul sărbătorii literare dedicate publicației sălăjene, Ana Blandiana, poetă, eseistă, militantă anticomunistă și membru corespondent al Academiei Române, a primit Premiul revistei „Caiete Silvane” pe anul 2025.
Activitățile din prima zi a manifestării culturale s-au desfășurat în Cluj-Napoca. Galeria „Steaua”, de la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, a găzduit vernisajul expoziției „Căsuțele” de Flavius Lucăcel, cunoscut artist vizual, scriitor și dramaturg din județul Sălaj. Locația expoziției nu a fost aleasă întâmplător, potrivit criticului literar Irina Petraș, președinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. „Aici, în această galerie, a început aventura culminantă, mondială și strălucitoare a lui Flavius Lucăcel, de mare artist plastic, după ce a expus un tablou sau două la Salonul Scriitorilor”, a spus Irina Petraș. Dan Breaz, poet, critic și istoric de artă și curator la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, a vorbit despre preocupările și legătura lor foarte strânsă cu felul de a fi a lui Flavius Lucăcel ca artist. „Flavius Lucăcel caută permanent legătura cu viul, redescoperă legătura cu viul pe calea păstrării urmelor sale. Pentru el, marea dramă a existenței noastre este felul în care ceea ce este familiar, propriu, dispare. Din acest punct de vedere, cred că ceea ce vedem vine din acest mare talent artistic de păstrător al unei mulțimi de impresii, de legături ori cu tradiția ori cu sinele propriu, ori cu semenii, pe care Flavius Lucăcel, nu doar le tezaurizează, ci le dă viață. El recuperează ferestre, obiecte de broderie tradițională și se folosește de un culoar al memoriei, face un exercițiu de aducere la conștiință, în conștiință, a ceea ce ar trebui să fie în permanent prezent”, a spus Dan Breaz. Daniel Săuca i-a mulțumit lui Flavius Lucăcel și pentru sprijinul acordat în organizarea în județul Sălaj a unor lecturi publice și conferințe de-a lungul timpului. S-a ținut și un moment de reculegere în memoria scriitorului Radu Țuculescu, care s-a stins din viață pe 25 martie 2025.
În continuare, la sediul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, a avut loc întâlnirea cu Ana Blandiana. „«Caiete Silvane», revista și editura, și reprezentanța de la Zalău au crescut fantastic, aproape ca-n povești, iar în acest an au avut fantastica idee ca premiul revistei să meargă spre vechea membră a Uniunii Scriitorilor din România, Ana Blandiana, care, deși e revendicată de tot felul de orașe și județe, în mintea noastră rămâne clujeancă”, a punctat Irina Petraș. Redactorul-șef al publicației de cultură din Zalău, Daniel Săuca a considerat un gest firesc să sărbătorească 20 de ani de la apariția noii serii a revistei la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, și a mulțumit și pe această cale doamnei Irina Petraș. „Sunt convins că, în continuare, vom face lucruri bune și pentru Filiala Cluj și pentru comunitatea culturală din județul Sălaj”, a spus Daniel Săuca și a prezentat volumele apărute cu ocazia aniversării a 20 de ani de apariție neîntreruptă a revistei editate de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. A fost acordat Premiul revistei „Caiete Silvane” scriitoarei Ana Blandiana, în semn de prețuire pentru întreaga sa operă literară și civică.
Carmen Ardelean, critic și istoric literar și redactor al revistei „Caiete Silvane”, a susținut un laudatio. Ea a vorbit despre fenomenul Ana Blandiana, despre creația domniei sale, contribuția sa la dezvoltarea literaturii și ceea ce a însemnat angajamentul moral, social și civic al Anei Blandiana, despre contribuția pe care a adus-o la ceea ce înseamnă memorie istorică și a subliniat legăturile sale cu Sălajul. „Atunci când vorbim despre literatura domniei sale, orice volum am avea în vedere, cred că am putea surprinde acolo această aplecare spre ceea ce înseamnă universul uman, cu tot ce este trăire, frământare, mai cu seamă confruntarea omului cu istoria și mai ales cu istoriile personale. Lirismul profund, proza care evoluează între fantastic și realism, între experiențele personale și ceea ce înseamnă eveniment cultural sau eseistică, domeniu în care s-a făcut remarcată mai cu seamă în ultimele decenii, toate acestea o recomandă pentru premiul pe care ne-am propus astăzi să-l acordăm. În ceea ce privește angajamentul moral, civic, cred că de la începuturi, Ana Blandiana a fost un model de curaj, un model de integritate umană și un exemplu pentru generațiile care s-au succedat de-a lungul deceniilor în care a fost atât de vizibilă în ceea ce a însemnat lumea culturală. (…) Referitor la implicarea în ceea ce a însemnat evocarea trecutului, păstrarea memoriei istorice, cred că suntem cu toții de acord că a avut un impact deosebit în ceea ce privește proiectul cultural, educativ, pe care l-a gândit și l-a pus în practică. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighetu Marmației a fost o premieră mondială, care ne-a făcut să ne gândim de două ori la trecutul nostru și care ne-a amintit că identitatea națională trebuie să fie una dintre temele de reflecție poate chiar zilnice. (…) Prin acordarea acestui premiu, cred că nu celebrăm doar o mare scriitoare, ci un om al contrastelor providențiale, pentru că este o făptură extrem de serafică și în același timp a fost un pilon al rezistenței. E un artizan al cuvintelor și un spirit care ne-a luminat și sper să ne lumineze multă vreme de acum încolo”, a spus profesoara Carmen Ardelean.
În alocuțiunea sa, poetul și criticul literar Viorel Mureșan a vorbit despre opera poetică a Anei Blandiana, a evocat un interviu acordat de poetă, la Iași, publicistului și criticului literar Constantin Coroiu în anul 1977, din care a reținut amănunte biografice importante. De asemenea, a spus că imaginea clepsidrei a urmărit-o toată viața și a ilustrat-o, în final, prin lectura dublă a unui poem, „Sonet degradat”, care poate fi citit și invers. Au mai luat cuvântul: Ion Pițoiu-Dragomir, Gheorghe Glodeanu, Mircea Popa și Ion Mureșan.
În cadrul lecturii publice susținute, Ana Blandiana a citit poeme, a depănat amintiri plăcute legate de tinerețe, a spus că se simte foarte bine la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România și că este recunoscătoare că a primit Premiul revistei „Caiete Silvane”.
Activitățile celei de-a doua zile a manifestării culturale au avut loc în Zalău și au debutat cu tradiționalele desanturi scriitoricești, organizate simultan în liceele din reședința Sălajului. Elevii și profesorii s-au putut bucura de întâlniri cu următorii scriitori: Voichița Lung, Ion Pițoiu-Dragomir, Gheorghe Glodeanu, Valentin Talpalaru la Colegiul Național „Silvania”; Carmen Ardelean, Marcel Lucaciu, Alice Valeria Micu, Silvia Bodea Sălăjan la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai”; Viorel Mureșan, Menuț Maximinian, Olimpiu Nușfelean la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”; Viorel Tăutan, Doina Ira-Tăutan, Viorica Mureșan la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae”; Angela Maxim, Ioan F. Pop, Corina Știrb Cooper și Ștefan Melancu la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”.
De la ora 16, în sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj s-a desfășurat întâlnirea scriitorilor din județ și din țară, moderată de Daniel Săuca. Au avut loc lansări și prezentări de carte și publicații.
Managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Daniel Săuca, a prezentat volumele editate pentru a marca aceste două decenii de existență (în serie nouă) ale revistei de cultură: „«Caiete Silvane» (la) 20 de ani”, „Poeme pentru Caiete Silvane 2” și publicația științifică „Studia Caiete Silvane” nr. 2/2025. Corina Știrb Cooper, secretar de redacție al revistei „Caiete Silvane”, a citit mesajul scriitorului Artemiu Vanca, autorul cărții pentru copii și tineret „Băieții din Valea Banului”, apărută în patru volume, în anul 2025, la Editura „Caiete Silvane”. Alți trei autori sălăjeni și-au lansat cărțile publicate la editura din Zalău: Marcel Lucaciu, „Scriitori din Țara Silvaniei 2”, Daniel Mureșan, „Cronica discului” și Viorel Gheorghe Tăutan, volumul duplex „Cu patru ochi – Memorii altfel – (Cronici, recenzii, eseuri, opinii) / Cu ochii în patru (Memorii altfel)”. De asemenea, au fost prezentate aparițiile editoriale recente de la Editura „Caiete Silvane”: „De îmblânzit Luna” de Corina Știrb Cooper, „Restart – Timp răscumpărat” de Silvia Bodea Sălăjan, „Fenomenalitatea conștiinței absurdului la Cioran și Ionesco” de Pavel Farcău, „21 de teste pentru bacalaureat. Exersăm și reușim!” de Imelda Chința, „Vecinii. Cinci monologuri despre om” de Flavius Lucăcel și „(un fel de) Jurnal de călătorie: 2000 de kilometri pe bicicletă, de la Zalău, la Acropola din Atena” de Călin Pavăl.
În continuare, și-au prezentat cele mai noi apariții editoriale următorii invitați: Ioan F. Pop, poet, eseist, publicist, muzeograf stabilit în Oradea; Valentin Talpalaru, poet, prozator și publicist din Iași, realizator al emisiunii „Convorbiri Literare” de la Radio Iași și semnatarul rubricii „comPresa revistelor” din publicația „Convorbiri Literare”; Gheorghe Glodeanu, profesor universitar și critic și istoric literar din Satu Mare; Ștefan Melancu, poet și eseist din Cluj-Napoca și redactor la revista „Apostrof”; Olimpiu Nușfelean, poet, prozator, eseist și director al revistei „Mișcarea literară” din Bistrița; Menuț Maximinian, scriitor, jurnalist, etnograf și director al cotidianului „Răsunetul” din Bistrița; Pethő Lorand, poet sălăjean stabilit în Austria și Elena Ilash, artist vizual, poetă și scenograf la Teatrul de păpuși „Puck” din Cluj-Napoca. În semn de apreciere, Valentin Talpalaru i-a acordat redactorului-șef al revistei „Caiete Silvane”, Daniel Săuca, o diplomă de excelență din partea revistei „Convorbiri Literare” din Iași.
Intermezzoul muzical a fost asigurat de Orchestra Ansamblului Folcloric „Meseșul” (condusă de Dorel Ciobanu) și de solista Camelia Cherecheș. La finalul manifestării a avut loc un recital poetic, la care au contribuit toți poeții prezenți.
A XVII-a ediție a Zilelor revistei „Caiete Silvane” a fost organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Revista și Editura „Caiete Silvane”, sub egida Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Consiliului Județean Sălaj și Primăriei Municipiului Zalău, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj, Primăriei Municipiului Zalău, Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău, Instituției Prefectului – Județul(ui) Sălaj, Cenaclului literar „Silvania”, Reprezentanței Zalău a Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Asociației culturale „Creart”, Asociației Scriitorilor din Județul Sălaj, Asociației Jurnaliștilor din Sălaj, Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, Colegiului Național „Silvania” Zalău, Liceului Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău, Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău, Liceului Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău, Muzeului Județean de Istorie și Artă – Zalău, Bibliotecii Județene „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, Direcției Județene de Cultură Sălaj, Arhivelor Naționale ale României – Serviciul Județean Sălaj și firmelor „Silvania” și „Fort Silvan”.












