Marți, 19 noiembrie 2024, scriitorul, jurnalistul, traducătorul și omul de teatru Radu Țuculescu a participat la o lectură publică la Zalău. Manifestarea a avut loc în sala de conferințe de la Casa de Cultură a Sindicatelor, fiind organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația „Curierul Timpului”, Asociația Scriitorilor din Județul Sălaj, Reprezentanța Zalău a filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România și instituția-gazdă.

Amfitrionul lecturii publice dedicate elevilor zălăuani a fost Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură şi Artă al Județului Sălaj. El a prezentat câteva date biografice ale romancierului cooptat de generația ’80. „Radu Țuculescu este o personalitate a lumii literare din România și sunt bucuros că-l putem avea ca oaspete”, a punctat Daniel Săuca.
Într-o atmosferă destinsă, Radu Țuculescu și-a prezentat cele mai recente apariții editoriale – cărți de literatură pentru copii și romane polițiste inspirate de întâmplări reale. El a precizat că nu a urmat studii filologice, nu a făcut parte din nicio grupare literară și a scris întotdeauna așa cum a simțit. A mai susținut că formația sa de violonist i-a influențat creația literară și a vorbit despre rutina sa de lucru.
„Am să vă prezint niște cărți pe care nu am crezut în viața mea că le voi scrie. N-am crezut că voi scrie pentru copii deoarece, așa cum spunea un mare scriitor, Gorki, pentru copii trebuie să scrii mai bine decât pentru maturi, altfel te critică. Acuma îs puzderii de cărți pentru copii, una mai proastă decât alta în librării, toată lumea crede că poate să scrie pentru copii. Eu am evitat acest lucru până am început să am nepoți și nepoate cărora le citeam povești până adormeam eu și ei nu și după aceea am început să inventez, să scriu ce îmi trecea prin cap, tot felul de prostioare”, a spus Țuculescu. În continuare a vorbit despre Ina şi ariciul Pit: aventuri în aparatul de fotografiat al bunicului (două volume publicate în 2017 și 2018) și Uimitoarele peripeţii ale liliacului Vico în Mirabelia (carte apărută în 2022).
„Un bun prieten, critic excelent, mi-a zis așa: ideea ca personajele să intre într-un vechi aparat de fotografiat și să aibă acolo nebune aventuri, nu o are nimeni în literatura universală. Așa a apărut Ina, această fată foarte curajoasă și ariciul alb Pit. Cei doi intrau, în fiecare seară, în aparatul de fotografiat al bunicului și acolo aveau aventuri extraordinare pe calea și pe urmele bunicului. A doua carte, pentru copii, adolescenți și părinți, este despre un liliac și o șerpoaică, două personaje total atipice, care în toate literaturile din lume sunt personaje negative. La mine sunt pozitive. Liliacul fructarian și șerpoaica vegană formează un duet extraordinar în muzică. Cartea te împinge să crezi în ceea ce ai talent și să mergi mai departe”, a spus prozatorul.
În 2020, Țuculescu a publicat primul roman polițist, Femeia de marţipan. „Am trăit peste 28 de ani în Elveția, la Basel. Acolo este cel mai important târg din Europa unde se vinde cel mai pur marțipan din lume. De acolo mi-a venit ideea să scriu cartea despre cuplul format din detectivul Martin Breda și iubita lui, Maraia, o tânără alchimistă, specializată în amprenta lacrimilor”, a mărturisit Țuculescu. Cu romanul Crima de pe podul Garibaldi s-a întors la Cluj. Descoperirea, lângă unul din pilonii podului de pe Someșul Mic, a unui cadavru al unei femei a cărei identitate e necunoscută declanșează acțiunea celui de-al doilea volum din trilogia polițistă. Al treilea roman, care va apărea în ianuarie 2025, se numește Gudrun, după numele personajului principal.
Radu Țuculescu a citit din volumul Uscătoria de partid. Blitz-proze și a povestit cum i-a fost interzis să publice proze și piese de teatru în perioada comunistă. A avut o idee extraordinară și a fondat prima trupă de pantomimă din țară, cu care a reușit chiar să participe la festivaluri în străinătate. În continuare, dramaturgul a povestit cum în 2008 a intrat în repertoriul permanent al teatrului Orfeus din Praga, unde comedia O balegă în mijlocul drumului se bucură de un succes important la public, fiind jucată lunar începând din toamna lui 2017.
Lectura publică a fost urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri. În final, Radu Țuculescu i-a încurajat pe elevi să citească, să creadă în literatură și să-și urmeze pasiunile.
+ There are no comments
Add yours