Ion Bogdan Lefter, scriitor, critic literar și profesor universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității din București, a susținut luni, 21 octombrie 2024, conferința „Cum ne face cititul oameni mai buni?”. Evenimentul, găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, a fost organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația „Curierul Timpului”, Asociația Scriitorilor din Județul Sălaj, Reprezentanța Zalău a filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România și instituția-gazdă. Peste 200 de liceeni zălăuani au fost prezenți la conferință.

Manifestarea a fost deschisă de către Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, care a prezentat datele biografice și aspectele principale ale activității domnului profesor Ion Bogdan Lefter. Apoi a luat cuvântul poetul și criticul literar Viorel Mureșan, care l-a prezentat pe invitatul instituției de cultură în ipostază de poet și arhitect al generației literare ’80 și ’90: „Ion Bogdan Lefter a debutat cu poezie. A fost la începuturile sale poet. A debutat în revista «Luceafărul», cu o prezentare făcută de Leonid Dimov. În ipostază de poet și ca membru al «Cenaclului de Luni» a apărut în una dintre cele două cărți importante ale începuturilor generației ’80 – volumul colectiv de poezii «Cinci», Editura Litera, din 1982. (…) A publicat la Editura «Paralela 45» dicționarul biobibliografic în trei volume «Scriitori români din anii ’80-’90» și s-a ocupat nu numai de structurarea pe generații a autorilor români din anii ’80-’90, ci este și autorul unor concepte, de exemplu conceptul de neomodernism, preluat apoi de profesorul Ion Pop”.
Titlul temei conferinței reprezintă o formă adaptată a liniei de manuale școlare pentru liceu, coordonată de trei ani de profesorul Lefter și apărută la Editura „Corint”. Având titlul generic „Cititul ne face mai buni”, seria respectivă își propune să ofere elevilor și profesorilor materiale și instrumente moderne de lucru, cât mai complete și mai apropiate de nevoile adolescenților care caută să descopere literatura și să o facă parte integrantă din dezvoltarea lor.
La începutul conferinței, reputatul profesor Ion Bogdan Lefter a mulțumit pentru prezentările onorante și s-a declarat încântat că ține o conferință în fața unui auditoriu de o asemenea proporție. El a vorbit despre tipurile de lectură: „Ce înseamnă să citim? Să știm să citim și să folosim știința asta pentru diverse feluri de lectură, nu numai pentru lectura de literatură, de cărți întregi, căci de fapt noi citim tot timpul, în fiecare zi. Acuma parcă văd ochi îndreptați mai ales spre mine, dar acolo unde ochii sunt îndreptați în jos, e cineva care privește o suprafață pe care sunt imagini, dar și cuvinte. Pentru ca să ajungi la imagini sau la un anumit site trebuie să tastezi ceva sau să alegi dintr-un meniu. Citești niște cuvinte și arăți ce vrei să vezi. Este și asta lectură? Evident că este lectură, dar sigur că există feluri și feluri de lectură, în funcție de tipurile de texte pe care le citim – lectură literară, lectură științifică, lectură de informare ș.a. […] Cele mai frecvente tipuri de lectură sunt cele de care avem nevoie în viața de zi cu zi, funcționale, cum li se spune în lingvistică”.
În cadrul conferinței, doctorul în filologie a făcut mențiuni despre importanța comunicării, beneficiile cititului, oratorie, știința limbajului, limbajul verbal („cea mai extraordinară invenție a oamenilor”), limbajele corporale, scrierea, utilizarea cuvintelor în vorbirea propriu-zisă și în vorbirea scrisă, critică literară, pasiunea pentru literatură și experiența cititului.
Profesorul Ion Bogdan Lefter, reprezentant de seamă al curentului optzecist în literatura română, și-a încheiat prelegerea dedicată cititului cu un sfat adresat tinerilor din sală: „Preluați ideea, îndemnul meu, de a nu abandona cărțile pe hârtie și în niciun caz cititul de literatură, despre care, s-ar putea, dacă nu veți evita în continuare, în afara orelor de limba română, să citiți o poveste, un roman, un vers, care la un moment dat – dacă nu ați descoperit deja – veți descoperi că vă oferă niște plăceri pe care alte lucruri din viață nu vi le oferă deloc. Nu e musai să mă credeți pe cuvânt, dar, măcar, uite că aveți în față trei persoane (Ion Bogdan Lefter, Viorel Mureșan și Daniel Săuca, n. red.) care suntem convinși că cititul de literatură ne-a făcut oameni mai buni în diverse feluri, să știm mai multe lucruri, să fim mai îndrăzneți, să profităm de ce ne oferă viața. Cititul are consecințe mari în ceea ce privește ameliorarea noastră, adică transformarea noastră în niște oameni mai buni”.
+ There are no comments
Add yours