În anul literar 2024, un număr de 46 de cărți au văzut lumina tiparului la Editura „Caiete Silvane” și cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.
Au fost publicate volume la 11 dintre colecțiile Editurii „Caiete Silvane”.
În colecția „Scriitori sălăjeni” au apărut: Alexandru Lazăr, Câmpia mirifică; Viorel Gheorghe Tăutan, Cu patru ochi – Memorii altfel – (Cronici, recenzii, eseuri, opinii) / Cu ochii în patru (Memorii altfel); Marcel Lucaciu, Scriitori din Țara Silvaniei 2 și Silvia Bodea Sălăjan, Restart – Timp răscumpărat.
Colecția „Poesis” a fost îmbogățită cu volumele: Ioan Pop, Să nu uiți cartea; Silvia Bodea Sălăjan, Luminile iertării; Viorica Mureșan, Înscrisuri transparente; Arca poeziei. 75 de poeți străini în selecția lui Viorel Mureșan, ediția a doua, augmentată; Simone Györfi, (e timpul să vorbim); Asociația Scriitorilor din Județul Sălaj, 17 poeți sălăjeni / 17 szilágysági költő; Anca Ioana Iacob-Gaidoș, O bluză din tercot; Thököly Vajk, A belső szoba (Camera interioară); Ioan-Vasile Bulgărean, Clepsidra lacrimilor; Alexandru Lazăr, La Apa Vavilonului; Corina Știrb Cooper, De îmblânzit Luna și Voichița Lung, Timp din anotimp.
Cinci volume au apărut în cadrul colecției „Memoria”: Florian Ungur, Incursiune în preistoria radioamatorismului din România interbelică; Călin Pavăl, (un fel de) Jurnal de călătorie: 2000 de kilometri pe bicicletă, de la Zalău, la Acropola din Atena; Teodor Filip, Instantanee autobiografice; Marin Ștefan, Izgonirea… și Ioan Mureșan, Viața muzicală în Sălaj. Momente și stadii evolutive.
Trei cărți au apărut în colecția „Didactica”: Varga Lajos, A merőlegességi relációval kapcsolatos rövid dolgozat. Szórakoztató síkmértan az unatkozók számára (Scurtă lucrare în legătură cu relația de perpendicularitate. Geometrie plană distractivă pentru cei care se plictisesc), ediția a doua, revizuită și adăugită; Viorica Pop, Gramatica limbii române – noțiuni teoretice și exerciții. Pentru elevi, învățători și profesori, Evaluare Națională, admitere învățământ superior, definitivat, grade didactice și Imelda Chința, 21 de teste pentru bacalaureat. Exersăm și reușim!.
În colecția „Roman” au fost publicate volumele: Doina Ira-Tăutan, Dor de vis. Profeție împlinită, Seres Beatrice, O lume de la capăt și Somogyi Vengli Judith, Miért kettő? (De ce doi?). În colecția „Monografii” au văzut lumina tiparului două cărți: Marin Pop, Monografia familiei Coposu. Între istorie și memorie, ediția a doua, revizuită și adăugită și Aurel Medve, Monica Mare și Dan Borbei, Năpradea, între Someș și Gura Cerului. Tot câte două volume au fost publicate în colecțiile „Ethnos” și „Arte Vizuale”: Ioan Colcer, Cântec pentru cei ce nu mai sunt, volumul IV și Sorin Herle, Graiul bunicii de la Cățăl, respectiv catalogul conceput de artistul vizual Radu Șerban, Grădini interioare. Simpozionul Internațional de Arte Vizuale „Arta în Grădină”, ediția a XII-a, Grădina Botanică „Vasile Fati”, Jibou (16-26 iulie 2023) și catalogul artistului și dramaturgului Flavius Lucăcel, Silvania alb-albastră. Și în cadrul colecțiilor „Magazin Sălăjean”, „Eseu” și „Restituiri” au fost lansate noi apariții editoriale: Descoperim Sălajul, volumul 12; Pavel Farcău, Fenomenalitatea conștiinței absurdului la Cioran și Ionesco și Corneliu Coposu, Din cele trecute vremi. Jurnalist la Cluj (1935-1938), ediția a doua, revizuită, alcătuită, îngrijită și studiu introductiv de Marin Pop.
Alte cărți apărute la Editura „Caiete Silvane” în 2024 au fost: Menuț Maximinian, Lecturi. O perspectivă subiectivă; Florin Moldovan, Eu și el. Podcast provocat de Lucian Domșa; Alina Borna, Un sfetnic drag; Zbor 5 – Antologie de versuri și proză; Flavius Lucăcel, Vecinii / The Neighbors / םינכש și Daniel Mureșan, Cronica discului. Cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj au apărut volumele: Ioan F. Pop, Poemele de dincolo de poem, Editura „Școala Ardeleană” (Cluj-Napoca); Primăvara Poeziei / A Költészet Tavasza / Spring of Poetry 2024, Editura „AB Art” (Ungaria) și Colecții și colecționari din Sălaj. Anuarul Asociației Colecționarilor din Sălaj XIII/2024.
Revista de cultură „Caiete Silvane” a apărut în fiecare lună a anului 2024 (numerele 228/ianuarie 2024 – 239/decembrie 2024), fiind editate și două suplimente: „Corneliu Coposu – o viață în slujba democrației. 110 ani de la nașterea sa” și „Școala Populară de Arte și Meserii Zalău – 50 de ani!”. Primul supliment a fost lansat în 18 mai, la Căminul Cultural din Bobota, cu ocazia manifestărilor dedicate împlinirii a 110 ani de la nașterea lui Corneliu Coposu, iar al doilea supliment a fost prezentat în cadrul Zilelor Școlii Populare de Arte și Meserii, în perioada 22-24 octombrie. În cadrul celei de-a XVI-a ediții a Zilelor revistei „Caiete Silvane” a fost lansat și primul număr al publicației științifice „Studia Caiete Silvane”, o revistă care completează activitatea revistei și editurii „Caiete Silvane” printr-o abordare multidisciplinară a unor teme care vizează spațiul sălăjean.
În 2024 a apărut și „Anuarul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj pe anul 2023”. Cu sprijinul instituției de cultură din subordinea Consiliului Județean Sălaj au apărut și revistele „Hepehupa” și „Vitralii”.
La alte edituri din Zalău au văzut lumina tiparului opt cărți. La Editura „Școala Noastră” a Casei Corpului Didactic Sălaj au fost publicate volumele: Ionela Alb, Carte de rugăciuni pentru cei mici și Alina Pintican, Daniela-Monica Margin, Ramona-Larisa Ciurean și Diana-Laura Iacob, Școala digitală – performanță și incluziune. Ghid metodic de bune practici privind utilizarea platformelor și aplicațiilor digitale în procesul de predare-învățare-evaluare. Două cărți au apărut la Editura „Asante”: Nádudvary György Gusztáv Jenő, Egy dunántúli fiú Erdélyben și Papp Lajos Sándor, Igazságok és mendemondák (Gyűjtemégy). La Editura Episcopiei Sălajului „Credință și viață în Hristos” au văzut lumina tiparului volumele semnate de Petroniu Florea, Sfinți din Sfânta Scriptură și Biserica Ortodoxă Română în contemporaneitate. La Editura „Ordo Ab Chao” a fost publicată cartea Ucenicul pe calea desăvârșirii de Ciprian Emanuel Cristea, iar la Editura „Gil”, Numere complexe de Andrei Gheorghe.
În regie proprie au fost publicate următoarele volume: Rodica Steluța Damșa, Maria Mada, Rodica Monenciu și Stăncuța Lazăr, AutoCAD; Mădălina-Ioana Jula, Matematica la orice pas; Valentina și Victoria Selena Bârsan, Călătorii magice; Raluca Sîrbu, Teya și Călăuzitoarele de suflete; Mihai Inceu, 101 bancuri rimate; Huszár Anita Timea, Nina beköltözik și Szász Bálint Róbert, Az ő parancsolata örök élet.
La edituri din Cluj-Napoca, scriitorii sălăjeni au publicat următoarele volume în 2024: Vasile Hatos, Întâlniri cu Dumnezeu. Poezii, ediția a doua și Maria Pădurean-Pop, La icoana unui dor… Șopotul vetrei străbune, cărți apărute la Editura „Ecou Transilvan”; Luiza Zaharia, Hobilitica. Teatru; Cristian Contraș, Arizona de Cluj, Arizona cafinè și Angela Maxim, Brâncovenii, Editura „Napoca Star”; Camelia Burghele, Olimpia Mureșan, Marin Pop, Case, oameni și povești. Arhitectură și locuire pe Valea Barcăului – Sălaj; Marin Pop (coordonator), Familia Maniu în istoria românilor și Marin Pop, Emil Lobonțiu (1893-1970). Viața, opera scrisă și activitatea politică, Editura „Mega”; Ioana Pavel, Canonul (im)perfecțiunilor. Excurs comparatist, Editura „Casa Cărții de Știință”; Elena Abrudan, Artiști români contemporani. Perspective jurnalistice, Editura „Presa Universitară Clujeană”; George Mureșan, Iisus din Potir, Editura „Societății Culturale Pro Maramureș «Dragoș Vodă»”; Flavius Lucăcel, Corporația / The Corporation, Editura „Limes”; Mint a rozmaring a jó földben. Magyar népdalok, antologie de Gáspár Attila, Editura „Abel” și Claudiu Ionuț Boia, Printre scrípturi și Scriptúri. Cugetări și atitudini, Editura „Colorama”.
La edituri din București au apărut următoarele cărți semnate de sălăjeni: Florin Horvath, Ospățul cuvintelor și Ana, între legendă și întemeiere, Editura „Ighemonicon”; Mirel Taloș, Desvăluirea ființei. Martin Heidegger în filosofia românească interbelică, Editura „Ideea Europeană”, Dan C. David, „…88.” Poeme, Editura Betta; Dumitru Micu, Studii, eseuri, articole, volumul IV – Jurnal târziu de lectură (text stabilit, prefață și aparat bibliografic de Alexandru Dumitriu), Editura „Muzeul Literaturii Române” și Raluca Anton, Povestea ta are sens. 9 călătorii terapeutice care te invită la conectarea cu sinele, Editura „Bookzone”.
Au mai văzut lumina tiparului în 2024 următoarele cărți semnate de autori sălăjeni: Gáspár Attila, Gradus ad Parnassum. Partiumi citeraleckék, Asociația „Pro Satu Mare”; Lucian Perța, Cinci pași mici, de colo-ici, Editura „Actaeon Books” din Baia Mare; Paul Strepol, Cămașa de forță, Editura „Placebo” din Brăila; Ștefan Goanță, Zodia fedeleșului (roman), volum îngrijit de Irina Goanță, Editura „David Press Print” din Timișoara; Ana Tricu, Totul despre Gabriel, Deva; Cora Brumaru, Clipe într-un veac, Editura „Etnous” din Brașov și Domițian Ioan Pașca, Hidrogenul molecular. O revoluție în medicină?, Editura „Carmel Print” din Arad.
Au fost publicate în 2024: numărul 53-54/2024 al publicației „Școala Noastră”, care a sărbătorit 100 de ani de la apariția primului număr al revistei pentru educație și cultură pedagogică; al șaptelea număr al revistei „Accents francophones”, editată de Asociația Română a Profesorilor de Franceză – Filiala Sălaj; numărul XLVI al revistei Muzeului Județean de Istorie și Artă – Zalău, „Acta Mvsei Porolissensis” și ediția a XVI-a din „Anuarul Presei Sălăjene”, editat de Asociația Jurnaliștilor din Sălaj, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sălaj. În cadrul proiectului de relocare și restaurare a casei vechi cu acoperiș de paie din Ciocmani, în incinta Muzeului „Gheorghe Florean” din Cuciulat, a apărut materialul „Jurnal de bune practici. Arhitectură tradițională”, care acoperă toate etapele conservării și reconstituirii unei case tradiționale.
În străinătate au publicat: Ioan Silvan, Văduva strigoilor, volumul I din trilogia Dedesubturile lumii („Decenium Editorial”, Spania) și Daniel Săuca, două volume: Lassan, nagyon lassan („AB Art” Kiadó, Ungaria) și Despacio, muy despacio („El Genio Maligno. Revista de Humanidades y Ciencias Sociales”, Spania), reprezentând traducerea în limba maghiară, respectiv în limba spaniolă a volumului Încet, foarte încet (Editura „Școala Ardeleană”, Cluj-Napoca, 2022).
Articolul despre producția editorială din județul Sălaj a fost realizat în baza informațiilor din Catalogul CIP (Catalogul cărților în curs de apariție), elaborat de Biblioteca Națională a României și din lista „Autori sălăjeni – cărți editate în 2024 în colecțiile Bibliotecii Județene Sălaj”.





+ There are no comments
Add yours